Pourpoint
Krátké a těsné kabátce se začínají
prosazovat se začátkem druhé poloviny 14. století, tento je
typický pro 60. léta 14. st. Kabátec je vytvořen z pěti vrstev
látky, dvě vnitřní nosné vrstvy, vycpávka (na hrudníku znásobená),
svrchní ozdobný brokát a spodní vrstva podšívky. Aby se kabátec
nevraštil, je na zádech stažen šněrováním. Je doplněn širokým
pásem nošeným na bocích a typickou taštičkou. Přišněrovány jsou k
němu nohavice, každá jiné barvy, doplňkem je kápě s dlouhým cípem
dosahujícím téměř na paty. Střihově je kabátec proveden technikou
„grande assiette“ - s velmi hlubokými průramky vyplněnými
prostorově tvarovanou rukávovou hlavicí rozšiřovanou klínky. Ruláv
je dělený v lokti, předloktí zapínáno řadou kulatých knoflíků,
hrana rukávu zpevněna karetkami natkanou páskou.
Foto. Ing. Přemysl Polášek
|