Návrat na obsah    
 

 

Pourpoint

  Krátké a těsné kabátce se začínají prosazovat se začátkem druhé poloviny 14. století, tento je typický pro 60. léta 14. st. Kabátec je vytvořen z pěti vrstev látky, dvě vnitřní nosné vrstvy, vycpávka (na hrudníku znásobená), svrchní ozdobný brokát a spodní vrstva podšívky. Aby se kabátec nevraštil, je na zádech stažen šněrováním. Je doplněn širokým pásem nošeným na bocích a typickou taštičkou. Přišněrovány jsou k němu nohavice, každá jiné barvy, doplňkem je kápě s dlouhým cípem dosahujícím téměř na paty. Střihově je kabátec proveden technikou „grande assiette“ - s velmi hlubokými průramky vyplněnými prostorově tvarovanou rukávovou hlavicí rozšiřovanou klínky. Ruláv je dělený v lokti, předloktí zapínáno řadou kulatých knoflíků, hrana rukávu zpevněna karetkami natkanou páskou.

  Foto. Ing. Přemysl Polášek

 
Krejčovství - Posadowští, Doublet, část 1.
Copyright Martina a Martin Hřibovi © 2006
Krejčovství - Posadovští, Pourpoint, část 2.